Online privé Yin Yoga voor HSP

Wat is Yin Yoga?

Yin yoga is een ontspannen, rustige en meditatieve vorm van yoga. Houdingen worden voor langere tijd vastgehouden, zo’n 3-5 minuten, soms nog wat langer. Hierdoor ontstaat een lichte weerstand in de gebieden waarvoor de houding bedoeld is. Door het gebruik van props ondersteun je het lichaam en ontspannen de spieren zoveel mogelijk. Door de ontspanning ontstaat er meer ruimte in de dieperliggende delen van het lichaam en wordt het bindweefsel (ook wel fascia genoemd) gestimuleerd. Bindweefsel bevindt zich rondom spieren en gewrichten. Een soort beschermend spinnenweb diep onder de huid. Ik vergelijk het ook wel eens met de witte velletjes om een mandarijntje heen (ben je team #erop of #eraf?). Als je weer uit de houding komt is het tijd om na te voelen wat een houding met je lichaam gedaan heeft.

Hoe werkt Yin Yoga?

  1. Je komt in de houding en voelt meteen je eerste grens. Hoe kun je een aantal minuten in de houding blijven? Hoe diep kun je gaan, zonder pijn te ervaren? Ongemakkelijk en oncomfortabel mag het zijn, maar pijn is een no-go. Je past eventueel nog wat de houding aan en dan…
  2. Je wordt stil. Om meer ruimte te creëren in het bindweefsel wat dieper in het lichaam ligt, word je stil en houd je de spieren zacht en ontspannen. Nadat ik uitleg heb gegeven en aanwijzingen om nog meer in ontspanning te zakken, ben ik stil, zodat er ruimte is om op te merken wat er gebeurt in je lichaam, op mentaal, fysiek en emotioneel niveau.
  3. Je houdt de houding voor langere tijd vast, zodat je weefsel de tijd krijgt om op te rekken en je observeert meteen wat zich aandient.

Wat zijn de voordelen van Yin Yoga?

Een yin yogales is dus goed voor gewrichten, bindweefsel en botten en het kalmeert het parasympathische zenuwstelsel. Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Het geeft een seintje aan je lichaam dat het veilig is, zodat je kan ontspannen. Yin yoga stimuleert ook het energetische lichaam, doordat meridianen worden gestimuleerd in de houdingen. Ieder seizoen komen er steeds twee andere meridianen aan bod. Er wordt hiervoor gekeken naar de Chinese geneeswijze. Tijdens de les vertel ik er meer over.

Eliza in yin yoga houding

Yin yoga is een geweldige vorm van yoga om te ontprikkelen van de prikkels die HSP’ers dagelijks ervaren. Maar het is ook een goede tegenhanger als je intensieve yoga of sport (yang) beoefent, zodat je lichaam letterlijk in balans komt, ook wel yin yang genoemd. Doordat een houding voor langere tijd wordt aangehouden is er tijd om grenzen te voelen en ontdekken, stil te worden en dieper te voelen wat je voelt in het lichaam. Er is focus op mindfulness (wat ervaar ik hier en nu) en ademhaling in de houdingen, waardoor eventuele weerstand geobserveerd kan worden. De stilte en zachtheid kunnen je dichterbij jezelf brengen en je hebt ruimte om te zien welke inzichten er naar boven komen. Oefenen met compassie voor jezelf en jouw proces. En ten slotte luisteren naar jouw lichaam en naar wat je nodig hebt.

Hoewel het een ontspannen en langzame vorm van yoga is, betekent dit niet altijd dat het gemakkelijk is. Het is bij deze vorm van yoga erg belangrijk dat je de grenzen van je eigen lichaam goed blijft aanvoelen. We zijn vaak zo prestatiegericht dat we vaak nog dieper of nog verder willen komen in een houding. Maar waarom eigenlijk? Om je ego te strelen? Of is het je perfectionist die achter het stuur zit? Voor de buurvrouw die dat wel ‘kan’? Ieder lichaam is anders en iedere yogi heeft meer of minder ervaring, dus je kunt jezelf ook helemaal niet vergelijken met je buurman of buurvrouw. Het voordeel van online yoga is dan ook dat het vergelijken minder plaats vindt. De weerstand en de grenzen kunnen ten slotte confronterend zijn, maar dat kan een prachtig leerproces zijn. Als je ervoor open staat te onderzoeken wat er onder die weerstand zit.

Wil je een persoonlijke online yin yoga met alle aandacht voor jou bij mij inplannen? Meld je dan hier aan. Voor €75 krijg je 75 minuten yoga bliss.

Online privé Restorative Yoga voor HSP

Eliza in restorative yoga houding

Wat is Restorative Yoga?

Bij Restorative Yoga ligt de focus op ontspanning en op zachte wijze door o.a. de adem het lichaam te ‘openen’. Vooral de gebieden van schouders, kaken, rug, bekken en heupen worden in verschillende poses uitgenodigd om te ontspannen. Props zijn een must: zoals bolsters, kussens, blokken en dekens, zodat je een comfortabele houding aan kunt nemen en je helemaal kunt loslaten. Je blijft soms wel 10-15 minuten in een houding, zodat je echt tot rust kunt komen. Het is een yogavorm zonder inspanning. De uitdaging zit hem in het voelen wanneer je echt ontspannen ligt, daarbij help ik je die ontspanning te vinden door allerlei mogelijkheden en aanpassingen te geven om de houding iets aan te passen, waardoor je nog meer kunt ontspannen. Doordat je langer in de houding blijft, is er meer tijd om te voelen waar je lichaam behoefte aan heeft. Dit kan fysiek, mentaal of emotioneel een uitdaging zijn. Zeker als jijzelf niet zo vaak op nummer 1 staat en vooral anderen wil helpen en verzorgen.

De hele les is een rustmoment van zorgzame aandacht voor jezelf. Restorative Yoga werkt positief op stress gerelateerde klachten, doordat het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd. Bij burnout-gerelateerde klachten is het een hele fijne vorm van yoga. Naast fysieke voordelen brengt het een bewustwordingsproces op gang in de verbinding tussen lichaam en geest. Dit bevordert lichaamsbewustzijn en mindfulness, wat leidt tot betere levenskeuzes en meer geluksgevoelens. Het stimuleert geduld, compassie en overgave (loslaten). Daarnaast biedt het je de mogelijkheid te vertragen, jezelf zorgzame aandacht te geven en werkelijk tot jezelf te komen.

Er worden verschillende ademhalingsoefeningen tijdens de les gebruikt zodat je met je aandacht bij je lichaam en in het hier en nu blijft. Ook zorgen ademhalingstechnieken voor een verbeterde en verdiepende ademhaling, waardoor het lichaam meer ontspant.

Cadeau voor jezelf
1 op 1 en 90 minuten lang alle aandacht voor jou. Klinkt dat niet als een waar cadeautje? Van tevoren vertel je mij eventueel aan welk HSP thema je wil werken. Dan neem ik dat mee in de op maat gemaakte yogales. Bijvoorbeeld grenzen beter leren aanvoelen, leren loslaten of ontspannen, jezelf op nummer 1 zetten of voor je laten zorgen. Het is hierbij wel van belang dat je over voldoende ondersteuning (props) beschikt. Als je geen bolsters of yogablokken hebt, dan kun je ook Restorative Yoga doen met de kussens van je bed, bank of tuinkussens en een stuk of 4 dekens. Een stoel is ook een fijne ondersteuning.

Meld je hier aan voor jouw persoonlijke online Restorative Yogales op maat met een HSP thema waar jij aandacht aan wil geven. Voor €90 krijg jij een op maat gemaakte yogales, speciaal voor jou. Na 90 minuten ervaar je ultieme ontspanning.