Emotionele grenzen
Emotionele grenzen gaan over je emotionele rechten en verantwoordelijkheden en scheiden jouw emoties van die van anderen. Mensen met gezonde emotionele grenzen verliezen zich niet in intieme relaties en kunnen bij zichzelf blijven. In een gezonde relatie is ieders emotionele identiteit duidelijk. De integriteit van ieders emoties wordt gerespecteerd, zodat ze dichtbij elkaar en intiem kunnen zijn en tegelijkertijd zelfstandig blijven. Mensen met emotionele grenzen zullen dingen niet snel persoonlijk opvatten. Doe je wel eens iets tegen je zin? Ja zeggen terwijl je eigenlijk nee voelt?

Tegen je normen en waarden in
Als je over je emotionele grenzen gaat, doe je iets wat tegen je normen en waarden in gaat. Liegen voor iemand? Zou je dat doen? “Ah joh een leugentje om bestwil, is toch niet zo erg?” Oprechtheid is vaak een belangrijk thema voor HSP’ers. Dan zou een leugentje om bestwil wel eens flink tegen jouw waarden in kunnen gaan. Sta je dat toe of sta je voor je waarden en dus voor jezelf? Wat ook belangrijk is voor veel HSP’ers is je veilig en vertrouwd voelen. 

Eliza in het bos bij een bordje verboden te betreden. Dit bordje geeft een grens aan.
Eliza op een brug in het bos, wat een grens in de natuur. Het verbindt 2 stukken uit het bos met elkaar.

Samengevat
Zodra 1 van jouw levenswaarden in het gedrang komt, is dat een emotionele grens. Hoe goed ken jij jouw waarden? Waar sta je voor? Ik zeg je heel eerlijk, ik had geen idee meer wie ik was en waar ik voor stond en wat mijn waarden waren. Na mijn burnout was ik mezelf volledig kwijt geraakt en heb ik mezelf opnieuw leren kennen. 

Weet je sindskort dat je hoogsensitief bent?
Misschien ben je er net achter dat je hoogsensitief bent, dan kan er een hoop nieuwe informatie en onduidelijkheid op je af komen. Of ben je jezelf kwijt geraakt door een vervelende gebeurtenis, relatie of burnout. Wat is jouw identiteit als hoogsensitieveling? Merk je dat je eigenlijk geen idee hebt en is bovenstaande herkenbaar? Wil je sterker in je schoenen staan en grenzen leren bepalen?  Ik ben er voor je als je mij nodig hebt 💝 Wil je kennismaken? Plan dan een voel-de-klik-gesprek met mij in.

Bron: De website van Relatieverslaving

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *