Je slachtoffer voelen en vergeving

Vandaag is het de Europese Dag van het Slachtoffer. Toen ik nog bij de politie werkte, had het woord slachtoffer voor mij een behoorlijk andere lading. Medelijden, misdrijf, verdriet, pijn, trauma’s, moord, doodslag, verkrachting, psychische stoornis, dat soort associaties had ik erbij. Na mijn NLP en Coach opleiding kreeg het woord slachtoffer een andere connotatie. Want als je als mens te lang in een slachtofferrol blijft hangen, ook al ben je wel slachtoffer van iets, dan zit je vast en kom je niet verder. Het is misschien wel een excuus geworden voor wat jou is aangedaan en wat die ander heeft gedaan. Maar er is goed nieuws, want ook hier heb je een keuze. #leestip! Ik ben zo geïnspireerd geraakt door het boek De Keuze van Dr. Edith Eger. Een Hongaarse vrouw van 90 die ternauwernood Auschwitz heeft overleefd en haar groei en ervaringen deelt.

Ok terug naar de slachtofferrol. Kies je ervoor om de ander verantwoordelijk te laten blijven voor jouw verdriet en jouw pijn? Of neem je jouw verantwoordelijkheid om er op een andere manier over te denken en dus meer kracht te voelen. Beslis: en nu is het genoeg, ik laat mij er niet meer door leiden! Dat is echt nog niet zo makkelijk I know en kan dagen, weken soms wel maanden duren. Op het moment dat je de verantwoordelijkheid neemt voor jouw pijn, wordt het ook echt jouw pijn. En als iets van jou is, dan ben jij er dus ook verantwoordelijk voor, toch? 😉

Van medelijden naar medeleven oftewel zelfcompassie en mededogen voor wat je hebt meegemaakt. Hoe klinkt dit verschil? “Ik ben een HSP’er dus ik kan er niets aan doen dat ik snel overprikkeld raak.” of “Ik merk dat ik snel overprikkeld ben, laat ik eens onderzoeken hoe ik daar beter mee om kan gaan. Misschien kan ik het beperken of neem ik daarna extra tijd om te herstellen, begin ik wat later of plan een dag vrij of doe ik na of tijdens werk iets wat mij weer ontspant.” Herschrijf je eigen verhaal, i.p.v. “ik ben klein en hij is groot en dat is niet eerlijk”. Beschrijf jezelf als “held” en focus je op wat je hebt gedaan om te herstellen of hoe je met de situatie om bent gegaan. Haal de lessen eruit.

Ik heb nog een tip voor je om je op het moment dat je je rot voelt, weer beter te voelen: sluit je ogen, haal 3x diep adem en adem uit met een lange en diepe zucht en denk aan een plek of persoon waar je heel veel van houdt.

Unsplash foto forgive

Één van de mooiste en krachtigste dingen die je kunt doen, als je er aan toe bent, is jezelf èn de ander vergeven. Vergeven betekent niet dat je het gedrag van de ander goedkeurt, dat je er excuses voor bedenkt of dat je het vergeet. Je laat de pijn en boosheid steeds meer los, accepteert hoe het is en stelt de ander niet meer eindeloos verantwoordelijk voor jouw welzijn.

Hoe doe je dat? Schrijf een brief aan de degene die jou iets heeft aangedaan, schrijf alle boosheid en frustraties van je af èn eindig positief. Wat kun je hieruit halen? Wat heeft het jou geleerd? Vergeef diegene en voel wat dat met je doet. Je geeft wat de ander gedaan heeft weer terug. Hier is je woede, je psychische stoornis, je haat, je fout, je angst, whatever en je geeft het symbolisch terug. Alsjeblieft jouw proces, jouw werk aan de winkel. Dan schrijf je een vergevingsbrief aan jezelf. Wat heeft het met je gedaan en mag je daarbij voelen wat je voelt?

Heb je jezelf echt de ruimte gegeven om het te accepteren en ervan te herstellen? Of heb je misschien zelfs professionele hulp gezocht omdat het alleen niet lukte? Dan vergeef je jezelf voor alles wat je niet meer helpt, wat je klein houdt, wat je niet gedaan of gedurfd hebt en vergeef jezelf dat je in die slachtofferrol zat. Als je hier geen ervaring mee hebt en het gaat bijvoorbeeld om een trauma dan raad ik je aan om dit onder begeleiding te doen. Het kan een heftig dagje worden, maar daarna voel je je bevrijd. Bevrijd van jouw eigen slachtofferrol.