analytisch

Analytisch en sensitief

Naar mijn bescheiden mening de ideale combinatie van een HSP’er: sensitief EN analytisch. Je ziet het veel. Een HSP’er ziet uitstekend wat er gebeurt, ziet de details en het grote geheel met zijn/haar analytische blik. 

Dit komt door de diepgaande informatie-verwerking en de sensitiviteit voor subtiliteiten. Je verwerkt informatie diepgaand met al je zintuigen. Waarbij meestal 1 of 2 van de zintuigen het meest dominant is. 

Stel je voor ik loop een druk restaurant binnen. Dan voel ik meteen de temperatuur, het is er wat frisjes en heb het snel koud (ondanks koud afdouchen 🙄). Dus ik ga liever niet in de buurt van een deur of open raam zitten. Er staan stoelen met en zonder kussentjes, ik wil graag met 😬 Er is ook een lounge-hoek met van die chill banken. Heerlijk, maar niet als ik wil eten, want dan zit mijn buik in elkaar gedrukt. Daarnaast is de mors-kans groter, dus die sluit ik ook graag uit 😇 We hebben ook een barkruk in de aanbieding. Ook niet zo chill, want dan kan ik niet met mijn voeten bij de grond. Op een gewone stoel kan ik letterlijk met mijn voeten op de (ge)grond blijven 👣 Dat helpt mij om niet afgeleid te raken door van alles. 

Ik hoor dat de akoestiek niet zo lekker is, dus dat betekent dat ik snel afgeleid ben en weinig aandacht en energie heb voor mijn lief. In het midden zit een gezin met kleine kinderen die niet heel ’tevreden’ zijn, hmm. Aan de andere kant zit een vrijgezellen-groep, hmm!? Dankzij deze razendsnelle (in een paar seconden) analyse beslis ik dat ik graag achterin wil zitten in een hoekje, op een stoel met kussen en niet onder een muziekbox. Het liefst met zicht naar de deur, zodat ik overzicht heb op wat er gebeurt (nieuwsgierig), vandaag juist liever niet, zodat ik minder snel afgeleid ben. Wat ik heel eerlijk dan ook wel weer jammer vind 😄

Ik neem snel het voortouw, is dit geen heerlijk plekje schat? We gaan zitten en kijken op de kaart. Om niet afgeleid te raken door wat ik om mij heen zie of voel, richt ik mijn aandacht op mezelf en voel ik mijn voeten op de grond, mijn rug die ondersteund wordt door de stoel, het heerlijke kussentje onder mijn 🍑 Ik haal een paar keer diep adem en zucht lekker en lang uit. Even kort acclimatiseren. Zo ik heb trek, gaan we voor een hoofdgerecht én een dessert? 😁

Heb jij nog een mooi en herkenbaar voorbeeld voor je mede HSP’ers? 👇🏻

Meer HSP blogs lezen? Klik dan hier.  

balans boeken burn-out Grenzen hoogsensitief hoogsensitiefpersoon Hoogsensitiviteit HSP HSP coach HSP test lessen uit mijn burnout mindset perfectionisme perfectionisten persoonlijke ontwikkeling pleasen stress

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *